Fižol in krompir v Reziji_Fagioli e patate a Resia

cibo-resiano-osteria-alla-speranzaTuristično društvo Pro loco Val Resia bo v soboto, 1., in nedeljo, 2. oktobra v sodelovanju z domačimi gostinskimi dejavnostmi in društvi organiziralo niz dogodkov, da bi vrednotilo posebnosti doline Rezija.

Poletju sledi jesen, ki nas z njenimi vonji in barvami pelje proti zimi. Jesenski okusi so slastni in polni; sami recepti so polni nasprotovanj in nas odlično pripravijo na mraz.

Okusna ponudba restavracij, koč in lokalov v dolini se še posebej osredotoča na fižol in krompir, ki naj bi bila skromna, a sta zares tradicionalna tipična hrana. Od tradicionalnih testenin s fižolom do fižolove juhe z ječmenom vse do cmokov iz vijoličastega krompirja s karnijskim sirom pastorut. Pa bi lahko še nadaljevali s telečjo pečenko s fižolovim pirejem, s krompirjevo friko s krompirjevo polento, s kuhanim fižolom in še več… OBVEZNA JE REZERVACIJA DO ČETRTKA, 29. SEPTEMBRA.

Med koncem tedna se boste lahko udeležili zanimive dejavnosti, ki se bo odvijala v soboto, 1. oktobra (ob slabem vremenu pa v nedeljo, 2.) in ki jo organizira Cecilia Loits iz kmetije Azienda agricola »Le erbe di Lina«. Cecilia bo z udeleženci šla na lahek sprehod, med katerim bodo razkrili gozdne sadeže, jagode in zelišča v dolini Rezija. Po sprehodu bodo skupaj pripravili mazilo (z jesenskimi zelišči ali z divjimi jagodami). Dejavnost se bo zaključila z domačim kosilom iz proizvodov kmetije. Za nadaljnje informacije in rezervacije: 347/6334324.

Obenem si boste lahko ogledali Center za obiskovalce Naravnega parka Julijskih Predalp na Ravanci in Muzej brusača na Solbici, da bi od bližje spoznali okolje in običaje doline z njenimi prebivalci.

Za nadaljnje informacije se lahko obrnete na Urad za turistične informacije, ki ga upravlja društvo Pro loco Val Resia in ki je odprt na Centru za obiskovalce Naravnega parka Julijskih predalp na Ravanci (od ponedeljka do petka od 9.00 do 13.00 ter od 14.00 do 17.00 ali v soboto in nedeljo od 14.00 do 18.00).  Na osebje na Centru za obiskovalce se lahko obrnete tudi telefonsko preko številke 0433-53534 ali s sporočilom na e-naslov proloco.provalresia@gmail.com. Za informacije si lahko tudi vsekakor ogledate spletno stran www.resianet.org ali Facebook stran Pro Loco Val Resia.

Konec tedna bo “po nâs” ali bolje rečeno ga bo zaznamovala rezijanska duša, z njenimi vonji, znanja in okusi.

Un week-end di profumi, saperi e sapori organizzato dalla Pro Loco Val Resia, dagli esercenti locali e dalle numerose realtà del posto che desiderano far conoscere ancora di più le peculiarità della bellissima Val Resia.

L’autunno segna la fine dell’estate e l’inizio del cammino verso l’inverno con un vero e proprio spettacolo di profumi e di colori tipico di questa stagione. I gusti dell’autunno sono saporiti e rotondi e le ricette ricche di contrasti, perfette per prepararci ai primi freddi.

Gli appetitosi menù presentati dai ristoranti, baite e locali della valle hanno come tema principale i fagioli e le patate, cibi poveri per eccellenza, ma veri piatti della tradizioni locale. Si varia dalla tradizionale pasta e fagioli alla zuppa di orzo e fagioli fino ai più raffinati gnocchetti di patate viola con pastorut.  Si continua poi con arrostino di vitello con purè di fagioli, frico di patate con polenta di patate, fagioli in umido e tanto altro ancora…E’ NECESSARIA LA PRENOTAZIONE ENTRO GIOVEDI’ 29 SETTEMBRE.

Durante il fine settimana si potrà partecipare a un’interessante attività prevista per sabato 1 ottobre (in caso di maltempo domenica 2) organizzata da Cecilia Loits titolare dell’Azienda Agricola «Le Erbe di Lina» che accompagnerà gli ospiti in una facile escursione alla scoperta dei frutti di bosco, bacche e erbe alimurgiche della Val Resia, seguirà la preparazione di un unguento (a scelta con piante di stagione o bacche selvatiche). Infine, la giornata si concluderà con un pranzo casalingo con prodotti dell’azienda agricola. Per info e prenotazioni: 347/6334324.

Sarà possibile visitare inoltre il Centro Visite del Parco Naturale delle Prealpi Giulie a Prato di Resia e il Museo dell’Arrotino a Stolvizza per conoscere più da vicino gli aspetti ambientali e tradizionali della valle e dei suoi abitanti.

Per maggiori informazioni ci si può rivolgere all’ufficio IAT della Pro Loco Val Resia aperto al pubblico presso il Centro Visite del Parco Naturale delle Prealpi Giulie a Prato, dal lunedì al venerdì dalle ore 09.00 alle ore 13.00 e dalle ore 14.00 alle ore 17.00, il sabato e la domenica nel pomeriggio dalle ore 14.00 alle ore 18.00 oppure telefonare allo 0433-53534 o visitare il sito della Pro Loco www.resianet.org o la pagina Facebook Pro Loco Val Resia o scrivere una mail al seguente indirizzo proloco.provalresia@gmail.com.

Un week-end ispirato al po nâs ovvero alla scoperta dello spirito resiano, dei suoi profumi, saperi e sapori.

Deli članek / Condividi l’articolo

Facebook
WhatsApp